2014 m. rugpjūčio 10 d., sekmadienis

Rusijos maisto produktų draudimai. Ar tikrai kasa sau duobę?

Rusija paskelbė maisto produktų draudimus ir spauda kaip susitarusi kartoja, kad Rusijai nuo to pačiai bus blogiau. Bus. Trumpuoju laikotarpiu.

Basic ekonomikos žinios sako, kad jei pasiūla mažėja, paklausa nesikeičia - kainos kils. Rusija pati netgi nepatenkina savo poreikio daugumai uždraustų produktų. Badaus? Nelabai. Juk atsiras kitos draugiškos valstybės, kurios norės padidinti eksporto apimtis į Rusiją. Jei tikimės kainų augimo, tai net importas iš tolimų kraštų atrodo itin patrauklus.

Čia ir dalis šuns pakastas, kad Rusija gauna galimybę, o rašydamas galimybę, turiu omenyje būtinybę, didinti savo gamybinius pajėgumus. Taigi ilguoju laikotarpiu, tiesiog, taps mažiau priklausoma nuo maisto produktų importo.  Pačiai Rusijai taip save prispausti į naudą, mažės importas, gerės einamosios sąskaitos balansas. Ir čia ne vienintelė gėrybė. Antroji yra ta, jog Rusija gaus galimybę atverti rinkas ir pamaitinti valiuta šalis sąjungininkes, tokias kaip Brazilija ar Argentina. Rankas trina ir draugas Batka.

Didelės prekybinės sąsajos - glaudaus bendradarbiavimo ir taikos garantas. Tai tas pats principas, kuriuo remiasi ir Europos Sąjungos egzistencija. Taigi Rusija iš lėto nutraukia sąsajas su sau nepalankiais ir stiprina su kitomis, sau palankesnėmis valstybėmis.

O kaip žmonės? Na, o jiems šiek tiek blogiau. Rusija pasirengusi kainas sukontroliuoti, tačiau galimybės papūsti prieš ekonomikos dėsnius ribotos. Importo kainas kažkiek galės valdyti mažindami muitus, bei kuro kainą. Bet kaip bus su pasiūla?

O kaip mums Europos Sąjungoje? Viena vertus ne kažką, kitą vertus - šiek tiek daugiau valgyt, šiek tiek daugiau sportuoti - ir gyvensime dar geriau. Vidutiniam europiečiui tereikia Sąjungoje pagamintam maistui išleisti papildomų 20 eurų per metus. Pageidautina sutaupius nuo rusiškų produktų.

Eikit valgyt ir draugams už ES ribų pasiūlykit.



2 komentarai:

  1. Bet koks prekybos suvaržymas trukdo efektyviai paskirstyti išteklius (game theory). Jau buvo Europoj merkantilizmas ir nepasiteisino. Ekonomikos planavimo ir reguliavimo rezultatai puikiai atsiskleidė Sovietų Sąjungoj. Jei šalyje istoriškai nebuvo pasigaminama pakankamai maisto, nebuvo efektyvių procesų, tai staigių struktūrinių pokyčių nebus, tuo labiau, kad panašu jog procesai bus bandomi reguliuoti valstybės.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O "sąjungininkai" jau trina rankas: http://www.20min.ch/finance/news/story/Schweizer-Kaese-profitiert-von-Russen-Embargo-12390740

    AtsakytiPanaikinti